Mijn tips op een rijtje

Voor het plannen van een reis heb ik een aantal praktische en handige tips die ik zelf altijd gebruik. Hieronder staan deze tips op een rijtje. Ook ik leer bij ieder avontuur dat ik aanga weer nieuwe dingen. Dus houd zeker deze tips in de gaten voor updates.

Wandelgids

Bij het maken van een langeafstandswandeling kijk ik altijd of er een wandelgids beschikbaar is. In deze gidsen staan namelijk allerlei handige weetjes over de wandeling, en bijvoorbeeld hoe je van en naar de wandeling komt. Verder staan er vaak kaartjes in waarmee je tijdens de wandeling kunt navigeren* De gids geeft onderweg informatie over plekken waar je langskomt, zo leer je vaak nog iets over de geschiedenis of de natuur van de plek waar je loopt. 

Soms koop ik de gids ook al wanneer een wandeling op mijn ‘ooit’ lijstje staat. Dan zijn de wandelgidsen een goede motivatie of inspiratie voor wanneer je niet weet waar je volgende avontuur heen gaat.

Klik hier voor gidsen die ik heb van de West Highland Way, Peaks of the Balkan, Wicklow Way. Of zoek zelf naar leuke wandelgidsen

Van het Het Olavspad in Noorwegen had ik ook een wandelgids. Deze heb ik een keer uitgeleend aan iemand(wie??), maar helaas nooit terug gekregen. Deze staat zeker weer op mijn lijstje om te kopen. Na twee mislukte pogingen op de laatste 250km wil ik zeker nog een derde poging doen. 

* Kijk altijd goed of de kaartjes in de wandelgids goed genoeg zijn om te navigeren. Een duidelijkere kaart kopen is in sommige gevallen, zeker als de route onderweg niet goed gemarkeerd staat, geen overbodige luxe.

Facebookpagina

Facebook, misschien heb je nog een account, misschien ben je er al vanaf. Toch gebruik ik Facebook nog steeds, en dan voornamelijk de Facebookgroepen. Dus mocht je er al af zijn is toch mijn tip om weer een account aan te maken! Ik zoek namelijk altijd op of er een groep is van een langeafstandswandeling. Veel wandelingen hebben dit namelijk. Denk bijvoorbeeld aan de Kungsleden, West Highland Way, Dutch Mountain Trail, Wicklow Way en ga zo maar door. Deze groepen zijn een bron van informatie.

Via de zoekfunctie kun je op zoek naar wat je wil weten. Vaak is mijn eerste zoekterm ‘fuel’ om te kijken waar ik in het buitenland gas voor mijn brander kan kopen. Dit mag namelijk niet mee in het vliegtuig. Verder kijk ik ook altijd wel naar wat er gezegd wordt over de reis naar en van de wandelroute. Zodra ik iets niet kan vinden op de pagina plaats ik zelf een bericht met een vraag. Er zijn altijd mensen die je willen helpen.

Ook wanneer je geen specifieke wandeling in gedacht hebt zijn er leuke groepen die je kunt volgen op Facebook. Zo volg ik ‘Long Distance Hinking in Europe’ en ‘Dutch Hikers’ voor inspiratie voor volgende wandelingen. Bij de specifiekere groep ‘Vegan Hikers & Backpackers’ vind ik veel info over vegan eten en materiaal voor mijn wandelingen. Zo is er voor iedereen wel een groep waar je je bij kunt aansluiten om informatie te vinden en te delen.

ReizenReizen

Reizen van organisaties bekijken

Waarom zelf het wiel gaan uitvinden? Er zijn zo veel mooie reizen online te vinden, waarom dan zelf alles vanaf 0 gaan uitzoeken? Ik gebruik reizen van organisaties als inspiratiebron voor mijn eigen reizen. Zo kijk ik naar plaatsen die er bezocht worden tijdens de reizen, en welke activiteiten er gedaan worden. Plaatsen en activiteiten die mij aanstaan komen op mijn lijstje. Vanaf daar maak ik er verder mijn eigen reis van. Dat is dan ook gelijk één van de redenen waarom ik niet bij een organisatie boek. Ik wil er mijn eigen reis van kunnen maken. Daarnaast krijg ik veel positieve energie van het zelf uitzoeken, boeken en regelen van de activiteiten. Dat uit handen geven doe ik niet graag.
Verder vind ik het ook heel leuk om alleen op avontuur te gaan. Ik kom makkelijker in contact met anderen wanneer ik alleen op reis ben. Een groepsreis is voor af en toe ook gezellig, maar niet te vaak. Het grote voordeel van een groepsreis is wel dat het percentage foto’s van jezelf, maar geen selfies, een stuk hoger is.

Bagagevervoer

Het gebruik van bagagevervoer is op bekende wandeltochten vaak makkelijk geregeld. Wanneer je graag een wandelreis wil doen, maar alles meetillen je niet aanstaat of niet haalbaar is, is bagagevervoer echt een uitkomst! Kijk dan zeker naar de mogelijkheid om je tassen van locatie naar locatie te laten vervoeren. Of je nu in een hotel/hostel slaapt of op een camping verblijft, er zijn zeker mogelijkheden. Op de West Highland Way heb ik ook tijdens mijn nacht wildkamperen bagagevervoer kunnen regelen. Dit door op een plek te kamperen die in de buurt was van een ophaalpunt.

Ik heb twee keer gebruik gemaakt van bagagevervoer. De eerste keer was in Oostenrijk tijdens de KAT walk. Dit was vlak na mijn 2e knieoperatie. De tweede keer was tijdens de West Highland Way. Ik ben erg blij dat ik toen, het was eerst niet de planning, toch voor bagagevervoer heb gekozen. Anders was het me niet gelukt om de West Highland Way uit te lopen.